Technisch erfgoed en het verhaal van veranderend Nederland
Technisch erfgoed vertelt het verhaal van veranderend Nederland. Een verhaal van maatschappelijke uitdagingen en transities, een verhaal van oplossingen, doorbraken, zoektochten, keuzes, van succes of falen. Technisch erfgoed heeft betekenis als het huidige en toekomstige generaties toont voor welke maatschappelijke uitdagingen eerdere generaties ingenieurs stonden. Wat was hun drijfveer? Waar lag hun passie? Hoe kwamen innovaties tot stand? Met wie werkten ze samen? Welke rol speelden consumenten, beleidsmakers en het bedrijfsleven? Oude machines en apparaten, prototypes, maquettes, oude aantekeningen van hoogleraren en onderzoekers, foto’s en films, ze herbergen talloze verhalen van veranderend Nederland.
Technisch erfgoed en het verhaal van de TU/e
Het erfgoed van de TU/e toont de bijdrage van Eindhovense onderzoekers aan de maatschappelijke uitdagingen sinds de jaren vijftig. Vraagstukken rond mobiliteit, de gebouwde omgeving, gezondheid, energie, informatieverwerking, communicatie, duurzaamheid, kunstmatige intelligentie en nog veel meer. Het laat ook zien hoe de TU/e was ingebed in het kennis-ecosysteem van de regio. Hoe onderzoekers van de universiteit samenwerkten met het regionale bedrijven en andere kennisinstituten en haar relaties en positie in de hightech kennisregio Brainport. Juist met de regionale en TU/e-ambities om fors te groeien in de komende jaren, is het verhaal van de TU/e en de rol van wetenschap en techniek in de regio in hun historische context van groot belang. Zowel richting regionale beleidsmakers als in de opleiding van toekomstige ingenieurs.
Ontdek het verhaal van de TU/e in het boek Gedreven door nieuwsgierigheid. Een selectie uit 50 jaar TU/e-onderzoek
SHT heeft bedrijven en organisaties geadviseerd over hun erfgoed, het erfgoed in kaart gebracht en/ of het erfgoed voor een breder publiek ontsloten door middel van publicaties of bijgedragen aan tentoonstellingen. Daarnaast is SHT vertegenwoordigd in het bestuur van de Afdeling Geschiedenis der Techniek van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIvI) en reikt ze jaarlijks de Willem Wolffprijs uit aan een instelling die zich inzet voor het conserveren en toegankelijk maken van Nederlands technisch erfgoed. Er zijn nauwe contacten met de Vereniging vrienden van het academisch erfgoed van de TU Delft Histechnica, en met de Universiteitshistoricus van de TU Delft.
Internationaal is samengewerkt met onder andere het Deutsches Museum (München), het Science Museum (Londen) en het Norsk Tekniksmuseum (Oslo).
Erfgoed gerelateerde projecten van SHT
- Schrijven Collectiebeleidsplan 2023 – 2028 voor het Weverijmuseum Geldrop. (2022-2023)
- Advisering Philips-Museum Eindhoven over vastleggen en ontsluiten technisch erfgoed Brainport-regio. (2022)
- Bijdrage aan expert meeting positionering NEMO Erfgoedcollectie. (2022)
- Bijdrage aan project herwaardering van de collectie textieltechniek en het opstellen van een historisch overzicht van de textieltechniek in Nederland. In opdracht van Stichting Mommerskwartier Tilburg/TextielMuseum Tilburg. (2017-2018)
- Adviseren van het Kadaster over kadastrale collectie landmeetkundige apparatuur en grondboekhouding ten behoeve van een tijdelijke tentoonstelling en de inrichting van een permanent Kadaster-museum in Arnhem.
- Lid klankbordgroep project ‘Toonbeelden van Mobiel Erfgoed’ van de stichting Mobiele Collectie Nederland. (2016-2017)
- Inventarisatie mogelijkheden om samenwerking tussen wetenschaps en technologie collecties in Nederland te bevorderen via de vorming van een Technische Collectie Nederland. (2011-2012)
- Project ‘De erfenis van de Delta Expo. Inventarisatie van de historische waarde van objecten in het J.W. Topshuis op Neeltje Jans’ in opdracht van Rijkswaterstaat. (2002)
- Onderdeel PIE (Projectbureau Industrieel Erfgoed), opgericht op initiatief van het ministerie van WVC (Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur) om meer aandacht te vragen voor het industrieel erfgoed in Nederland. (1992-1997)
- Inventariseren van de test- en registratieapparatuur van Organisatieadviesbureau Berenschot
Tentoonstellingsprojecten SHT
- Bijdrage over de snelle ontwikkeling van de techniek ten behoeve van de catalogus bij de tentoonstelling ‘Roaring Twenties’ in Huis Doorn. (2022-2023)
- MOVE Amsterdam: content-ontwikkeling voor de History of the Future of Mobility Touch Table voor de thema’s ‘Van Voertuigbezit naar Mobility as a service’, ‘Verstedelijking’, ‘Energiedragers’ en ‘Vervoer door de lucht.’ Project in samenwerking met De Nieuwe Collectie. (2019-2020)
- Onderdeel projectteam tentoonstelling ‘Stad in Beweging’ in samenwerking met het Eindhoven Museum, DAF Museum, Philips Museum en het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. (2016)
- Realisatie online componenten tentoonstelling ‘Philips Research – 100 jaar uitvindingen die ertoe doen’ in Museum Boerhave in Leiden. (2014)
- Inventing Europe: European Digital Museum for Science and Technology, in samenwerking met Europese science en technology musea. (2009-2016)
- Vastleggen immaterieel erfgoed (interviews, verzamelen en optekenen verhalen) ten behoeve van 50-jarig bestaan TU/e (o.a. boek: Gedreven door nieuwsgierigheid).
- Organisatie tentoonstelling ‘Het Technisch Paradijs: 100 jaar elektriciteit in huis’ in het Teylers Museum in Haarlem. (2000)
LAATSTE PUBLICATIES
Workshop Cycling Cities: The African Experience
Op 31 maart jl. vond de eerste workshop plaats in het kader van het project Cycling Cities: The African Experience. Bijna
Fietsverkeer in getallen
Cycling Cities brengt de ontwikkeling van het fietsverkeer over een lange periode in beeld. Cycling Cities bouwt aan een
Sleutelfactoren cycling cities
Welke sleutelfactoren verklaren het fietsniveau in een stad? Ten eerste: hechten bestuurders en beleidsmakers waarde aan fietsen? Wordt fietsen, al dan niet
Your city next?
Een groeiend aantal steden en regio’s maakt deel uit van de Cycling Cities gemeenschap. Wilt u ook nieuwe, bruikbare inzichten die helpen
Fietshoofdstad van Duitsland: München
Met een aandeel van 17% fietsers noemt München zich tegenwoordig de fietshoofdstad van Duitsland. De stad heeft duurzamere vormen van mobiliteit,
Fietsbeleid in Rotterdam
Hoe lukte het Rotterdam om zijn fietscultuur behouden? Historisch onderzoek naar fietsbeleid en -praktijk wereldwijd laat zien dat er verschillende redenen
Fietscultuur in Johannesburg
Onderzoeker Njogu Morgan analyseert de ontwikkeling van fietsgebruik en fietscultuur in Johannesburg (Zuid-Afrika). Johannesburg is de eerste niet Europese
IN DE AANBIEDING
Een uitgelichte publicatie die in de webshop te koop is.
Tekst hierover, eventueel zoals in de webshop te lezen is. Foto cover in het rechter menu ook vervangen. De buttonlink vervangen met een link die naar de publicatie in de webshop verwijst.