Versnellen en Veranderen: Unilever, katalyse en margarinegrondstoffen

Ton van Helvoort en Harry Lintsen

Uitgever: Stichting Historie der Techniek

15,00

In 1902 ontdekte Wilhelm Nordmann een methode om vloeibare plantaardige oliën te harden en ze om te vormen tot een smeerbaar vet. Dat deed hij door een krachtige straal waterstofgas door die olie te blazen in aanwezigheid van een nikkelkatalysator. Zijn vinding legde de basis voor belangrijke margarine-innovaties. Het werd mogelijk om nieuwe margarines te ontwikkelen die beter smaakten dan de bestaande margarines op basis van rundvet en die ook beter verteerbaar waren.

Wetenschappers en technologen binnen Unilever R&D Vlaardingen richtten zich decennia lang op wetenschappelijk-technologische innovaties op het terrein van het harden van vloeibare oliën. Het ging dan om onderzoek naar katalysatoren voor oliehardingsprocessen, naar de automatisering van deze processen, naar diversiteit in grondstoffen en naar de eigenschappen van de eindproducten.

De verknoping van grondstoffenmarkten, process engineering, expertise op het gebied van zogeheten heterogene katalysatoren (als vaste deeltjes) en homogene katalysatoren (met de katalysatoren in oplossing) en expertise binnen het domein van gezondheidseffecten van oliën en vetten, laat zien dat succesvolle innovaties zeker geen lineair proces zijn van vinding naar economisch succes.

Extra informatie

Jaar van uitgave

2017

ISBN

978-90-73192-40-9

Taal

Nederlands

Verzendkosten

Nederland € 9,-, Europa € 15,-, Wereld € 25,-

Donateur SHT

Korting op aankoop: € 15,-. Vraag de kortingscode per e-mail