Het overzichtswerk Geschiedenis van de Techniek in Nederland. De wording van een moderne samenleving 1800-1890 (TIN-19) opent met de thema’s landbouw en voeding. Niet verwonderlijk want de modernisering van Nederland begon met het succesvol aanpakken van de grootste uitdaging van die tijd: het zorgen voor voldoende en kwalitatief goede voeding voor de bevolking.
Het gebrek aan kwalitatief goede voeding hield de hoge kindersterfte, de trage bevolkingsgroei en de lage levensverwachting in stand. Voordat een hygiënische en medische revolutie hun bijdragen gingen leveren aan het verlengen van het leven en het verbeteren van de kwaliteit ervan, moest eerst de honger worden bestreden. In meerdere projecten heeft SHT onderzoek gedaan naar de grote veranderingen in de agrarische sector in relatie tot voeding. De agrifood sector is in anderhalve eeuw getransformeerd van een ambachtelijke, lokale en regionale productie-consumptie eenheid tot een kennis- en technologie intensieve internationaal opererende economische sector, waar de oude uitdaging van tekorten –althans in de Westerse wereld- heeft plaatsgemaakt voor nieuwe van overproductie, marktmechanismen, kwaliteitsbewaking en duurzame productie- en distributie.
AGRIFOOD BLOG
TNO-voeding
Onderzoek naar gezonde en veilige voeding is sinds 1940 een belangrijk onderzoeksgebied van de acht jaar daarvoor opgerichte organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO). In dat jaar werd
Zuivel
Ons land produceerde eind jaren tachtig van de vorige eeuw 13 miljard kilogram melk per jaar. Bijna zes keer zoveel als rond 1900. Met uitzondering van Eerste en
Innovaties in de tuinbouw
Als een “schriele en onsmakelijke appel” werd de tomaat in Nederland aan het begin van de twintigste eeuw nog getypeerd. Desondanks zou zowel de productie als de consumptie van
Agrifood en de modernisering van Nederland
Landbouw en voeding hebben een prominente plek in de SHT-boekenseries TIN-19 en TIN-20. In samenwerking met diverse onderzoekers van verschillende universiteiten is de wisselwerking tussen maatschappij en het agrifood-cluster