De SHT vormt een onmisbare verbinder tussen academische (techniek)historici en maatschappelijke actoren.
Wij faciliteren (onafhankelijk) wetenschappelijk onderzoek naar de rol van wetenschap en techniek en bieden onderzoekers in binnen- en buitenland de mogelijkheid om kritisch te reflecteren op de historische relatie tussen wetenschap, techniek en samenleving. We leggen verbindingen tussen onderzoekers en de maatschappelijke omgeving (bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisaties). SHT-kennis helpt maatschappelijke actoren om breder te denken, buiten de vaste patronen om. Door heden, verleden en toekomst met elkaar verbinden inspireren wij (toekomstige) besluitvormers bij de overheid, het bedrijfsleven, maatschappelijke instellingen, de pers en het onderwijs. Onze lange termijn analyse levert nieuwe inzichten op die van belang zijn voor het ontwikkelen van een visie op maatschappelijke transities. We trekken op basis van hoogwaardige historische kennis in samenwerking met onze partners lessen uit het verleden en helpen hiermee actuele vraagstukken te doorgronden. Daarnaast leveren we een kritische reflectie op actuele debatten.
AMBITIE
Onderzoeks en dissemenatieprogramma
De komende vijf jaar richt de SHT zich op een lange termijn perspectief op de ontwikkeling van een toekomstvisie voor onze samenleving. Voor een koersbepaling richting toekomst is het immers noodzakelijk om te weten waar we vandaan komen. Alleen dan krijgen we een scherp beeld van actuele transities. Daartoe bouwen we het historisch onderzoek naar de rol van wetenschap en techniek in maatschappelijke transities, in innovatieprocessen en in het veroorzaken en oplossen van maatschappelijke uitdagingen verder uit met het relevante kennisnetwerk. We willen dat doen in samenwerking met de relevante actoren.
De SHT rolt komende jaren het onderzoeks en dissemenatieprogramma Grand Challenges & Global Transitions uit. Via dit programma willen we:
- Het grote verhaal achter transities zichtbaar maken
- De rol van wetenschap en techniek analyseren
- De rol van relevante actoren in beeld brengen
- Relevante omgevingsfactoren analyseren
- Pad afhankelijkheden laten zien
- Kantelpunten duiden
- Inzichten bruikbaar maken
CONTOUREN WERKPROGRAMMA
Maatschappelijk debat
We starten inhoudelijk met de ontwikkeling van een reeks spraakmakende essays rondom een aantal transitiedomeinen: Agrifood, Health, Energie, Grondstoffen, Internetsamenleving en Mobiliteit. Deze essays zijn bedoeld om toegang te krijgen tot het maatschappelijk debat. Ze dienen als opstap voor de ontwikkeling van thematische deelprogramma’s. Per transitiedomein worden partnernetwerken opgebouwd waarmee per domein een voor de actuele ontwikkelingen relevante agenda verder wordt ontwikkeld. Voor de ontwikkeling van een voorstel voor Health en de Internetsamenleving zijn inmiddels in samenwerking met SHT-bestuursleden en adviseurs de eerste stappen gezet. Met de Universiteit Utrecht is een pilotproject uitgevoerd in het kader van het Deep Transitions programma. In het kader van dat programma wordt de samenwerking verder ontwikkeld.
De vertaling van de resultaten naar verschillende publieken vormt een essentieel onderdeel van het werk van de SHT. De SHT is feitelijk een laag bovenop de wetenschap die de resultaten van onderzoek vertaalt en doorgeeft. Die vertaalslag is van eenzelfde orde als het wetenschappelijke werk. We zullen instrumenten en formats ontwikkelen om de techniekhistorische kennis bruikbaar te maken voor verschillende doelgroepen en het maatschappelijk debat. Tegelijkertijd bouwen we het netwerk uit om met onze partners toegang te krijgen toe het maatschappelijk debat.