De regio Eindhoven staat bekend als ‘Brainport’.  De naam verwijst naar ‘brains’ als de centrale productiefactor in de hightech industrie. De regio staat daarmee midden in de digitale revolutie. Men fabriceert er chips, werkt aan kunstmatige intelligentie, doet onderzoek naar hightech systemen en past de nieuwe sleuteltechnologieën toe op gebieden zoals gezondheid, voeding en energie. Het is een dynamische periode voor de regio. ASML, het paradepaardje van de hightech industrie, gaat fors uitbreiden, wetenschappers en ingenieurs uit de hele wereld vestigen zich in de regio, het moderne midden- en kleinbedrijf floreert. Brainport maakt een onstuimige groei door.

‘Brainport’ staat ook voor een nieuw type economie, namelijk een netwerkeconomie, waarin bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen intensief samenwerken (de zogenaamde ‘triple helix’). De regio heeft de afgelopen decennia uitgebreid geëxperimenteerd met deze samenwerkingsvorm en vervult een voorbeeldfunctie in binnen- en buitenland. De organisatie die dit netwerk mee vorm heeft gegeven, is de Stichting Brainport. Zij bestaat in 2025 twintig jaar en heeft de Stichting Historie der Techniek gevraagd onderzoek te doen naar verleden, heden en toekomst van de regio Eindhoven. Het onderzoek beperkt zich niet tot de Stichting Brainport. Het gaat ook over de ontwikkeling van regionale netwerken en de functies die ze in de economie en voor de brede welvaart vervulden. Het gaat ook over de toekomst van de regio, welke spanningen de onstuimige groei met zich meebrengt en hoe Brainport zich in dat spanningsveld kan positioneren.

Functieomschrijving

Stichting Historie der Techniek zoekt een jonge onderzoeker (afgestudeerd masterstudent) of postdoc in geschiedenis, sociale- of innovatiewetenschappen. De invulling van de functie hangt mede af van de onderzoekservaring. De duur van de aanstelling varieert tussen 8 en 12 maanden, afhankelijk van de inschaling en de omvang van de aanstelling (4 of 5 dagen per week).  De beoogde startdatum is 1 augustus 2024.

Kennis van hightech is niet nodig (die is voldoende aanwezig op de technische universiteit), affiniteit met en open staan voor hightech is wel vereist. De werkzaamheden zullen vooral bestaan uit het bestuderen van primaire en secundaire bronnen, het afnemen van interviews, het samenwerken in een onderzoeksteam en het schrijven van werkdocumenten/kaderteksten/hoofdteksten.

Geïnteresseerden kunnen zich tot 15 juni aanstaande per email wenden tot Jan Korsten, directeur van Stichting Historie der Techniek ( j.w.a.korsten@tue.nl)

Stichting Historie der Techniek

Stichting Historie der Techniek plaatst sinds 1988 actuele transitieprocessen in een lange termijn perspectief en laat zien hoe heden, verleden en toekomst met elkaar zijn verweven. De stichting is gevestigd aan de Technische Universiteit Eindhoven en is nauw verbonden met het nieuwe 4TU-Centre History of Technology. Voor meer informatie zie: www.transitiestudies.nl