De projecten dragen bij aan koepelprogramma Global Sustainability: Past(s), Present(s), Future(s)

Met steun van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kunnen twee projecten van start gaan, die een bijdrage leveren aan het door Stichting Historie der Techniek geïnitieerde koepelprogramma Global Sustainability: Past(s), Present(s), Future(s). De projecten zijn gehonoreerd in de Vrije Competitie ronde voor sociale- en geesteswetenschappen, en stimuleren samenwerking met o.a. onderzoekers van TU-Eindhoven, Universiteit Utrecht, Vrije Universiteit Amsterdam, Wageningen University & Research en verschillende maatschappelijke partners.

Stichting Historie der Techniek (SHT) ontwikkelt een nieuw vlaggenschipprogramma: het onderzoeks, onderwijs- en outreachprogramma Global Sustainability: Past(s), Present(s), Future(s). De inzet is het analyseren van de wereldwijde duurzaamheidstransitie vanuit het perspectief van moderne landen én vanuit het perspectief van industrialiserende en/of arme landen. Met een breed historisch perspectief creëren we een wetenschappelijk kennisfundament voor nieuwe visies op globalisering, duurzaamheid en het duurzaamheidsbeleid van overheden, ondernemingen en organisaties. Het programma heeft een beoogde looptijd van tien jaar. De inhoudelijke basis van het programma is ontwikkeld door onderzoekers van de vier technische universiteiten in samenwerking met een groeiend (inter)nationaal netwerk.

De twee door NWO gehonoreerde projectaanvragen, met een gezamenlijk budget van 1,5 miljoen Euro, dragen bij aan de invulling van de onderzoeksagenda én de uitbouw van het netwerk.

SOY STORIES: Verbonden duurzaamheidsgeschiedenissen en toekomsten van de mondiale Soyacene

SHT-wetenschappelijk directeur en TU/e-hoogleraar Erik van der Vleuten is samen met de directeur van het Athena Instituut van de Vrije Universiteit Amsterdam, Jacqueline Broerse, en universitair docent Evelien de Hoop de trekker van SOY STORIES. Het project kijkt naar de duurzaamheidsuitdagingen die zijn ontstaan door de grootschalige sojaproductie in Brazilië en de op soja gebaseerde intensieve veehouderij in Nederland. Denk aan de ontbossing en kinderarbeid in Brazilië en de stikstofcrisis en problemen met dierenwelzijn in Nederland. De onderzoekers kijken naar de geschiedenis van de verschillende uitdagingen en de wijze waarop die geschiedenissen met elkaar verbonden zijn.  SOY STORIES wil de historische kennis inzetten voor het verbeelden van meer inclusieve en verbonden duurzame toekomsten.

Duurzaamheidsafwegingen in de verstrengelde modernisering van Nederland, 1900-2020 (STONEM)

TU/e hoogleraar Jan-Pieter Smits, TU/e assistant professor Frank Veraart, en SHT-adviseur en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht Johan Schot zijn de aanvragers van STONEM. De Nederlandse import van grondstoffen en goederen, heeft grote economische, sociale en ecologische gevolgen in de minder ontwikkelde landen. Deze afruil heeft een historische oorsprong. Vanaf de negentiende eeuw droegen wetenschappelijke kennis, koloniale ontwikkelingen en industriële modernisering bij aan de uitbouw van transnationale productieketens. Deze verbonden Nederland met de rest van de wereld. Het project analyseert deze afruilen en brede welvaartsgevolgen op het gebeid van plantaardige oliën en metalen. Met de kennis willen de onderzoekers handelingsperspectieven bieden voor hedendaagse initiatieven op het gebied van de eiwit- en energietransities.

Voor meer informatie stuur een e-mail naar sht@tue.nl.