De Willem Wolffprijs 2022 is toegekend aan het Weverijmuseum te Geldrop.
Het Weverijmuseum is gevestigd in de voormalige spinnerij van “Van den Heuvel en Zoon”, een van de ooit talrijke textielfabrieken in de regio. Het museum vertelt het verhaal van die textielgeschiedenis. Het heeft nog een aantal machines in bedrijf waarop vrijwillers stoffen weven. De prijs, die in het najaar van 2022 wordt uitgereikt, is toegekend voor de restauratie van een damast-weefgetouw.
PRIJS
De Willem Wolff Prijs ondersteunt (lokale) initiatieven op het terrein van de techniekgeschiedenis en is in 2011 in het leven geroepen door de afdeling Geschiedenis der Techniek van het KIVI, de Stichting Historie der Techniek (SHT) en de familie Wolff. De prijs, bestaande uit een plaquette en een bedrag van tweeduizend euro, dient ter ondersteuning en aanmoediging van kleine musea en lokale initiatieven op het terrein van de techniekgeschiedenis. De prijs is vernoemd naar werktuigbouwkundig ingenieur Willem Wolff (1921-2009). Als president van het KIVI en medeoprichter en eerste voorzitter van de Stichting Historie der Techniek benadrukte hij het belang van techniekgeschiedenis, onder het motto “men moet het verleden kennen om zicht te hebben op de toekomst.”
EERDERE PRIJSWINNAARS
Tot eerdere prijswinnaars behoren het Nederlands IJzermuseum in Ulft, het Industrieel Smalspoormuseum in Erica, de Stichting Hollands Glorie in Maassluis, de Stichting Oude Groninger Kerken in Groningen, de Stichting Haarlemmermeermuseum De Cruquius, het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard, het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen, de Stichting Zuid-Limburgse Stoomtreinmaatschappij in Simpelveld, het Industrieel Museum Zeeland in Sas van Gent en het Nederlands Stoommachinemuseum te Medemblik.