Op 5 maart vond de uitreiking van de Willem Wolff Prijs 2021 plaats. SHT directeur Jan Korsten overhandigde de plaquette aan Harry de Bles, directeur van het museum.
De Willem Wolff Prijs ondersteunt (lokale) initiatieven op het terrein van de techniekgeschiedenis en is in 2011 in het leven geroepen door de afdeling Geschiedenis der Techniek van het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs (KIVI), de Stichting Historie der Techniek en de familie Wolff. De prijs bestaat uit een plaquette en een bedrag van tweeduizend Euro.
De Willem Wolff Prijs 2021 is toegekend aan het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik. Het museum beschikt over de grootste collectie nog werkende stoommachines van Nederland. Het museum laat bezoekers niet alleen kennismaken met een unieke collectie werkend industrieel erfgoed uit het stoomtijdperk, het vertelt ook het bredere verhaal van de industriële revolutie en de rol van wetenschap en techniek in maatschappelijke transities.
Om de collectie stoommachines ook in de toekomst werkend te kunnen blijven tonen, moet de nu nog aanwezige technische en operationele kennis voor het nageslacht worden vastgelegd en ontsloten. Virtuele instructievideo’s die zijn ingebed in een e-learning omgeving bieden nieuwe mogelijkheden voor de opleiding van toekomstige generaties machinisten en stokers binnen het museum. Als eerste stap is inmiddels de bediening van de Backer & Rueb stoommachine – een van de topstukken van het museum – in beeld gebracht. Deze zal als voorbeeld dienen voor de overige machines.
De jury van de Willem Wolffprijs is enthousiast over het initiatief om kennis voor toekomstige generaties te behouden. Met de toekenning van de Willem Wolff Prijs 2021 willen we dat graag ondersteunen.