In de overzichtswerken Geschiedenis van de Techniek in Nederland in de negentiende eeuw (TIN-19) en Techniek in Nederland en de twintigste eeuw (TIN-20) heeft energie een prominente plaats.
Hoe Nederland reageerde op de nieuwe energietechniek ‘stoom’ – hét symbool van modernisering en vooruitgang in de negentiende eeuw – komt niet alleen in een apart hoofdstuk in TIN-19 aan de orde, de vraag loopt als een rode draad door veel andere thematische hoofdstukken uit de serie. Ook aan de opkomst en de eerste toepassingen van gas als bron van licht en kracht, en elektriciteit wordt uitgebreid aandacht besteed.
Schaal-kwesties, netwerken en systemen zijn overkoepelende concepten waarbinnen de diverse twintigste-eeuwse energie-alternatieven (en hun onderlinge strijd) worden bestudeerd in TIN-20. Grootschalige opwekking, fijnmazige distributie, de beschikbaarheid en daarmee nieuwe toepassingen voor huishoudens, maar ook de afhankelijkheid van het functioneren van energiesystemen voor het moderne Nederland komen uitgebreid aan bod. Evenals de belofte van kernenergie, het (gebrek aan) maatschappelijk draagvlak ervoor, en het debat over de noodzaak van alternatieven voor fossiele energiedragers in de laatste decennia van de vorige eeuw.