De geschiedenis van Eindhoven ligt niet voor het oprapen. Door twee massale bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderde de binnenstad in een puinhoop. Veel van wat er daarna nog over was, is tijdens de wederopbouw op de schop gegaan. Toch zijn er nog genoeg aanknopingspunten te vinden zoals gebouwen, standbeelden, straatnamen en landschappelijke elementen die vertellen over het wonen, het werken, het religieuze leven en het dagelijkse leven van vroegere generaties Eindhovenaren.
De Canon van Eindhoven maakt de geschiedenis zichtbaar door 23 historische blikvangers en de periode waaruit ze stammen te belichten. Denk hierbij aan het Eindhovens Kanaal, de Catharinakerk, de Bijenkorf en het Evoluon. En zo zijn er verhalen over Mariënhage, de gebroeders Philips, het Van Abbemuseum, de Europacup van PSV uit 1988 en de moskee aan de Willemstraat. De lijst met 23 iconen is samengesteld na raadpleging van de Eindhovense bevolking – onder ander via publicaties in het Eindhovens Dagblad en een reeks debatten en bijeenkomsten.
Bij de iconen ligt de nadruk op de geschiedenis van de afgelopen twee eeuwen. In een apart hoofdstuk wordt de lange geschiedenis van Eindhoven aan de hand van een aantal thema’s in beeld gebracht.
Harry Lintsen en Peter Thoben vormden de redactie. Giel van Hooff, Jan Korsten, Hans van de Laarschot, Harry Lintsen, Hans Schippers en Peter Thoben brachten de historische verhalen tot leven.