Hoe het internet ten dienste van de democratie en de rechtsstaat in te zetten, en de bedreigingen ervan te bezweren, is een belangrijke en complexe maatschappelijke opgave.
Na de succesvolle afronding van de onderzoeksprojecten naar de geschiedenis van computerhard- en software in Nederland, richt SHT zijn focus nu op de geschiedenis van het Internet in Nederland. Nederland was de Internet-pionier van Europa. De eerste Europese verbinding met Amerika via een voorloper van de latere Internet-standaard werd in 1982 gemaakt door het Amsterdamse Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI). In november 1988 werd het CWI via het Transmision Control Protocol/ Internet Protocol (TCP/IP) met het computernetwerk van de Amerikaanse National Science Foundation verbonden. Hiermee deed het Internet zijn intrede in Nederland en in Europa. Het verspreidde zich daarna razendsnel. Al in 2005 had 97 procent van de bedrijven in ons land en 78 procent van de Nederlandse huishoudens een Internetaansluiting. Zes jaar later was dit al gegroeid tot 100% respectievelijk 94%.
SHT wil de geschiedenis en de maatschappelijke betekenis van ruim drie decennia Internet in Nederland in kaart brengen en analyseren. Een speciale focus ligt daarbij op de governance van het Internet en de relatie met de rechtsstaat en democratische processen. Het Internet heeft immers de communicatie, de relatie en de (machts)verhoudingen tussen overheden, burgers en bedrijven fundamenteel verandert.